Clabots advocaten

 

 

Vinaora Nivo Slider 3.x
 
Indien een Vereniging van mede-eigenaars een beslissing neemt waar een eigenaar het niet mee eens is kan die eigenaar daartegen binnen een bepaalde termijn hoger beroep instellen bij de vrederechter. In heel wat gevallen worden appartementen echter verhuurd en hebben de beslissingen van de VME en het reglement van inwendige orde rechtstreeks betrekking op de huurders. Dit doet vragen rijzen naar de betrokkenheid van de huurders bij dit alles in een appartementsgebouw…
 
In de appartementswet wordt op twee verschillende manieren tegemoet gekomen aan de rechten van huurders.
 
In eerste instantie lezen wij in artikel 577-8 §4, 8° BW dat de syndicus als opdracht heeft:
“aan elke persoon, die het gebouw bewoont krachtens een persoonlijk of zakelijk recht, maar die in de algemene vergadering geen stemrecht heeft, de datum van de vergaderingen mee te delen om hem in staat te stellen schriftelijk zijn vragen of opmerkingen met betrekking tot de gemeenschappelijke gedeelten te formuleren. Deze zullen als zodanig aan de vergadering worden medegedeeld. De mededeling wordt aangeplakt op een goed zichtbare plaats in de gemeenschappelijke delen van het gebouw”.
 
Onder die categorie van persoonlijke of zakelijke rechten behoren ook huurders. Als zij een probleem hebben dat onder deze beschrijving valt, kunnen zij dat laten aankaarten op de algemene vergadering.
 
Daarnaast is voorzien in artikel 577-10 §4, 2°, lid 3 van het BW:
“Ieder die het gebouw bewoont krachtens een persoonlijk of zakelijk recht, maar die in de algemene vergadering geen stemrecht heeft, kan de rechter echter om de vernietiging of wijziging verzoeken van elke bepaling van het reglement van orde of van elke beslissing van de algemene vergadering aangenomen na het verlenen van het recht, indien deze hem een persoonlijk nadeel berokkent”.
 
Het is om die reden dat de syndicus ook via een per post aangetekende brief deze personen op de hoogte moet brengen van de genomen beslissingen. In de praktijk gebeurt dit zelden; laten we toch minstens verlangen dat dit effectief gebeurt voor zover genomen beslissingen invloed hebben op de rechten en de plichten van de andere houders van zakelijke rechten, zoals huurders.
 
Huurders dienen wel degelijk de mogelijkheid te genieten om hun standpunt weer te geven zowel vóór als nadat de algemene vergadering heeft plaatsgevonden.
 
Een beroepsvordering moet worden ingesteld binnen de 3 maanden na de kennisgeving door de syndicus.
 
In geval dat de syndicus het nalaat om deze kennisgeving te doen kan dat echter lang aanslepen.
 
Mede-eigenaars hebben hiervoor 4 maanden de tijd vanaf de datum van de AV, kennisgeving of niet.
 
Voor meer info kunt u altijd terecht bij onze specialisten:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

MET DANK AAN DEZE PARTNERS

Logo-slider-ALBIMMO2.jpgLogo-slider-B-COVER2.jpgLogo-slider-BASF22.jpgLogo-slider-BTVnieuw.jpgLogo-slider-CLABOTSnieuw.JPGLogo-slider-COOPMAN-ORONA.jpgLogo-slider-DOSSIER-VERKIEZINGEN-2018-2.jpgLogo-slider-ISOLAIR.jpgLogo-slider-OPENSYNDIC.jpgLogo-slider-PROXIMUS.jpgLogo-slider-REIPROJECTS.jpgLogo-slider-SOPREMA.jpgLogo-slider-SYNCURA.jpgLogo-slider-TECTUM.jpgLogo-slider-UVS2019.jpgLogo-slider-VILLAJURIS2.jpg