nieuws

 

 

Vinaora Nivo Slider 3.x

VME-café op 19 juni moet politiek, stadsdiensten, mede-eigenaars en beheerders van appartementsgebouwen samenbrengen om een goede samenwerking op te zetten. Dhoore zegt: "In Genk willen we mede-eigenaars sensibiliseren omtrent de noodzaak om een goed medebeheer te voeren met de syndicus en hiervoor de nodige middelen uit te trekken."

Hij vervolgt:"Om dat te doen werkt de stad Genk aan een ondersteuningsaanbod samen met Stebo vzw en DuboLimburg binnen het traject van de RENOcoach. De stad zet in op energie renovatie door woonkwaliteit te koppelen aan energiebesparing. Misschien heb je de campagne "Leef vol energie" al gezien in Genk? De stad biedt gratis renovatieadvies aan al wie wil verbouwen en energie wil besparen."

Bekijk het korte interview waarin de schepen uitlegt waarom u deze kans niet mag missen. Meer info en inschrijven: ga naar agenda

Waarom de appartementssector?  (bron: WOONDIENST GENK)

Jarenlang is ingezet in het energiebeleid op gezinswoningen. Deze eigenaars vroegen het gros van de premies aan, hoewel ook appartementseigenaars hier evenveel recht op hebben. Er zijn drie goede redenen om meer op appartementen in te zetten: complexiteit in beheer, strengere normering (met impact op waardevastheid en verhuurbaarheid) en technische complexiteit.

1/ De mede-eigendom bemoeilijkt vlotte beslissingen, zodat mede-eigenaars vaak in grote mate overeen moeten komen. Gezien we steeds meer appartementen bouwen en verdichten, zal samenleven met mede-eigendom vaker voorkomen en moeten we hier op inspelen. De wetgeving wordt hier ook rond aangepast (wet op de mede-eigendom).

2/ Omdat de energienormen voor woningen strenger worden, en dit ook voor bestaande woningen, zal het belang aan energierenovatie toenemen. De introductie van de woningpas zal het energiepeil van woningen nog duidelijker naar voor brengen en dus de waarde van weinig energiezuinige appartementen verder doen dalen. Dit maakt dat oude appartementen een stuk minder waardevast worden. Daarnaast kunnen appartementen zonder geïsoleerd dak vanaf 2020 niet meer verder verhuurd worden. Vanaf 2025 stelt zich hetzelfde probleem voor appartementen met enkel glas. Dit heeft een grote impact voor alle private en sociale verhuurders.

3/ bovendien is de renovatie van een appartementsgebouw technisch complexer dan de renovatie van een gezinswoning. Het prijskaartje is ook navenant. Er moet ook meer aandacht gaan naar structurele verbeteringen. Vaak wordt slechts ingezet op esthetische ingrepen die meteen een zichtbaar effect hebben maar structureel geen verbetering aanbrengen (reinigen van gevels,..)

RENOcoach: Dit is renovatiebegeleiding op maat van mede-eigenaars in een appartementsgebouw. De renocoach geeft technisch advies op maat, en helpt bij het plannen van renovatieingrepen.

Subsidie energieaudit flatgebouwen: Daarnaast subsidieert de stad Genk het uitvoeren van een energieaudit voor appartementsgebouwen. In het najaar dienen we een dossier in bij de gemeenteraad om een open oproep te doen, zodat de energieaudit tijdelijk volledig wordt terugbetaald.

Deze infoavond is een eerste stap om mede-eigenaars en syndici te sensibiliseren en te informeren over ons aanbod aan renovatiebegeleiding en onze premie rond energie-audits.
We willen ook informeren over de impact en alle private en sociale verhuurders hierbij betrekken. SVK Het Scharnier, Stebo vzw, DUBOLimburg en het OCMW trekken samen dit project

MET DANK AAN DEZE PARTNERS

Logo-slider-ALBIMMO2.jpgLogo-slider-B-COVER2.jpgLogo-slider-BASF22.jpgLogo-slider-BTVnieuw.jpgLogo-slider-CLABOTSnieuw.JPGLogo-slider-COOPMAN-ORONA.jpgLogo-slider-DOSSIER-VERKIEZINGEN-2018-2.jpgLogo-slider-ISOLAIR.jpgLogo-slider-OPENSYNDIC.jpgLogo-slider-SYNCURA.jpgLogo-slider-TECTUM.jpgLogo-slider-UVS2019.jpgLogo-slider-VILLAJURIS2.jpg